Panettone recept

Buon Natale! Het is bijna Kerstmis en dat betekent dat ik een eeuwenoud recept uit de Italiaanse keuken met jullie deel. Panettone! Wij Italianen kunnen haast geen kerst vieren zonder 😋

Wat is panettone?

Weet je wat ik vroeger het allerleukst vond tijdens Kerstmis? Neen, niet de cadeautjes of het vijfgangenmenu van la nonna (alhoewel dit elk jaar wel verrukkelijk was). Ik genoot het meeste van mijn grootvader die me het verhaal van de panettone vertelde.

Op een dag kwam hertog Ludovico il Moro naar één van zijn koks met een opdracht. Hij moest een onvergetelijke kerstlunch maken. Eentje waar de gasten nog jaren over zouden spreken.

De kok maakte een heerlijke traditionele cake, maar er was echter een klein probleempje: hij vergat deze uit de oven te halen. Gelukkig had zijn assistent, Toni, een oplossing. Er waren nog een paar ingrediënten over in de keuken: bloem, boter, eieren, rozijnen en wat gedroogde citroen. Toni mengde ze allemaal samen en maakte er een verrukkelijk brood van.

Toen hertog Ludovico van de cake kwam proeven, was hij stomverbaasd. Nog nooit in zijn leven had hij zo’n lekker brood gegeten en hij wilde de naam ervan weten. De kok vertelde hem dat het il pan’ del Toni was. Daarom noemen we het vandaag panettone.

Het recept

Omdat er verschillende soorten panettone bestaan (en ze niet allemaal even gemakkelijk zijn om te maken), heb ik een van de eenvoudigste recepten gekozen. Zo maak je het gemakkelijk en in een mum van tijd zelf klaar!

Benodigdheden:

  • 1 citroen
  • 50 gr gekonfijt fruit
  • 50 gr rozijnen
  • 500 gr bloem
  • 60 gr kristalsuiker
  • 30 gr gist
  • 60 gr boter
  • 175ml melk
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • Bloemsuiker
  • Snuifje zout
  • Plastiek folie

Bereiding:

  1. Doe de bloem in een kom. Verwarm de melk tot hij lauw is en verkruimel hierbij de gist. Giet dit mengsel nadien bij de bloem.
  2. Was een citroen en rasp ongeveer een eetlepel van de schil. Voeg dit aan het beslag toe.
  3. Voeg de suiker, een snuifje zout, 1 ei, de boter en 1tl bakpoeder toe aan het mengsel. Meng alles goed en kneed tot het deeg niet meer kleeft.
    TIP: je roert best vanuit het midden. Zo wordt de bloem gelijkmatig opgenomen. Indien mogelijk gebruik je een houten lepel.
  4. Dek de kom af met plastiek folie. Zet hem vervolgens 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 30°C. Wacht tot het mengsel dubbel gerezen is.
  5. Haal het deeg uit de oven en rol het uit. Leg de rozijnen en het gekonfijte fruit op het deeg en maak er een mooi bolletje van.
  6. Scheid het eigeel van 1 ei en bestrijk de bovenkant van de bol met eigeel. Versier eventueel met wat citroenschilfers.
  7. Zoek een hoge bakvorm (of een échte panettone bakvorm) en vul deze met bakpapier. Leg vervolgens het deeg erin en dek af met plastiek folie. Laat dit rusten tot het dubbel gerezen is (ongeveer 1 uur).
  8. Zet het deeg vervolgens ca. 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  9. Haal je panettone uit de oven en werk hem af met bloemsuiker.

Hoe serveren?

Wil jij een échte Italiaanse kerst? Dien je panettone dan op met een heerlijk glaasje witte wijn of een espresso. Of verbreek stiekem de Italiaanse traditie van ‘geen cappuccino na 11u’ en dien hem op met een lekker schuimige koffie.

 

Dit zou natuurlijk geen Napoli Streetfood Recept zijn als ik er niet enkele traditioneel Italiaanse tips bij geef. Wil jij je panettone een extra touch geven? Probeer dan een van deze tips:

  • Laat je rozijnen een nacht weken in rum aangelegd met heet water. Héérlijk! 🥃
  • Ben je een chocolate-lover? Voeg dan wat stukjes chocolade aan het deeg toe 🍫
  • Zit er een zoetbek in jou verscholen? Dan kan je een scheutje honing aan het beslag toevoegen 🍯

Verwen jezelf deze kerst met dit traditionele Italiaanse recept. Een absolute aanrader! Buon Appetito!

Krijg je maar geen genoeg van Panettone? Van dit filmpje zal je helemaal watertanden 😋

Saluti e a presto!

Mis geen enkele update:

Categorieën

Bestellen

Start typing and press Enter to search