De beste pastasoorten op een rijtje (met gerechten)

Je kunt wel stellen dat pasta één van de populairste ingrediënten is van de 21e eeuw. Bij elk gezin staat een spaghetti bolognese zo nu en dan eens op menu. Verbazingwekkend, want in Italië eten we dat namelijk niet! Pasta bolognese is een typisch ‘niet-Italiaans’ pastagerecht.

Maar pasta is zoveel meer dan spaghetti of de occasionele ‘strikjes’ die je in de winkel koopt. Er bestaan letterlijk een dertigtal pastasoorten, elk met een unieke smaak en textuur. Vandaag zet ik mijn persoonlijke favorieten op een rijtje. 

En als bonus geef ik bij elke soort ook mijn favoriete gerecht. Zo kan jij dit thuis zelf ook eens proberen. Buon Appetito! 

Fusilli

Deze spiraalvormige pasta wordt vaak gebruikt voor gerechten met een rijke pastasaus. De saus kruipt lekker tussen de groeven en vormt daardoor een mooi geheel in de pastasaus. 

Waarom ik het goed vind: ik bereid graag mijn eigen sauzen en sta hiervoor vaak lang in de keuken. Bij deze pasta kruipt de saus tussen de kleine groefjes en proef je ze echt bij elke hap. Zalig! 

Mijn favoriete gerecht: fusilli met tomatensaus en gehaktballetjes 

Caramelle

Je kent vast de blikken ravioli die ze in elke winkel verkopen of misschien heb je zelf als eens ravioli gemaakt. Met deze gevulde pastasoort kan je erg creatief zijn; zowel qua vulling als qua vorm. Caramelle is een soort ravioli waarbij je de uiteindes dicht draait zodat het op een snoepje lijkt. Een leuke verassing voor je gasten, kinderen of gewoon voor jezelf! 

Waarom ik het goed vind: het ziet er gewoon megaleuk uit en mijn gasten vinden het ook altijd geweldig: je krijgt net een kom snoepjes voorgeschoteld! Je kan het vullen met wat je ook maar wil. 

Mijn favoriete gerecht: caramelle met aubergines en gorgonzola  

Cannelloni

Een pastasoort die vaak wordt vergeten. Cannelloni is de naam voor grote ronde pastabuisjes die worden gevuld met saus en ingrediënten naar keuze. 

Waarom ik het goed vind: het is een leuke variatie op lasagne; je kunt de ’toppings’ die je voor lasagne gebruikt ook in je cannelloni rollen. Nadien kan je de cannelloni nog overgieten met een heerlijke saus naar keuze. Perfectie, hmm! 

Mijn favoriete gerecht: veggie cannelloni met ricotta en spinazie 

Rigatoni

Deze pasta vind ik goed voor dezelfde reden dat ik van fusilli houd: de ribbeltjes in deze pasta houden de saus goed vast zodat elke hap een smaaksensatie wordt. Wil je er echt een smaakbom van maken? Dan kan je deze pasta ook vullen. 

Waarom ik het goed vind: omdat je deze pasta kunt vullen, zijn er duizenden creatieve combinaties die je met je saus kunt maken.  

Mijn favoriete gerecht: rigatoni met vlees en fijne paprikasaus 

 

Lasagne

Het wordt zo vaak vergeten, maar lasagne is ook een pastasoort. Naast de spaghetti bolognese zal een lasagne bolognese ook wel eens op jouw menu staan. Maar net zoals met spaghetti kan je met lasagne alle kanten op. In Italië eten we vaak meerdere keren lasagne per week, telkens met andere ingrediënten. 

Waarom ik het goed vind: lasagne is misschien wel een van de meest creatieve pastasoorten die er bestaat, want je kan ze vullen met zoveel verschillende ingrediënten en er passen ontelbaar veel sauzen bij. 

Mijn favoriete gerecht: lasagne op grootmoeders wijze met biokip en een zachte currysaus, een geheim recept van mijn grootmoeder. 

En dan nog eentje die ik niet mag overslaan...

Zite! Deze pastasoort ken je vast niet, tenzij je een kenner bent. Deze pasta heeft zijn oorsprong in Napels en wordt daarom ook vaak daar geserveerd. Het lijkt een beetje op spaghetti, maar is iets dikker. Hier in België kan je er niet overal even makkelijk aan geraken, maar het is de moeite om eens te proberen! 

Saluti e a presto!

Mis geen enkele update:

Categorieën

Bestellen

Start typing and press Enter to search

Uw bestelling
Geen producten in je winkelwagen.