Hoe maak je Italiaanse koffie? – Napoli Streetfood

Wil je een heerlijke tas koffie zetten? Dan is een cappuccino, latte, espresso of andere Italiaanse specialiteit een goede keuze. Daarom deel ik graag met jullie de recepten voor mijn favoriete Italiaanse koffies.

Italiaanse koffie

Ben je ooit al in Italië geweest? Dan zal je vast gemerkt hebben dat het land een rijke kunstgeschiedenis heeft. Kunst kruipt in elke onderdeel van de Italiaanse cultuur. Van de architectuur tot de gerechten die we op tafel serveren en de koffie die we drinken.

Daarom vind je in Italië ook geen baristas die niet trots zijn op elke kopje dat ze voor hun clienti serveren. Hier in België zie ik dat we ‘s ochtends vaak vluchtig een kop koffie drinken op weg naar ons werk (of we gulpen hem snel binnen tijdens het ontbijt terwijl we onze krant lezen).

In Italië doen we dat net een beetje anders. Daar nemen we de tijd om van een verse espresso of cappuccino te genieten alvorens we aan het werk gaan. Maar wij Italianen hebben ook makkelijk spreken. Een gezellige trattoria in de Toscaanse ochtendzon nodigt meer uit om van je koffie te genieten dan een koude decemberochtend hier in ons land.

Maar genoeg over mijn Italiaanse roots. Tijd voor die heerlijke Italiaanse koffie. Hieronder vind je mijn drie favoriete recepten.

Cappuccino

Een cappuccino is zeer populair als ontbijt bij de Italianen. Na 11u wordt hij niet meer gedronken. Maar als jij dat toch wilt doen, beloof ik dat ik het geheim zal houden 😉

 1. Giet heet water in een koffietas. Zo verwarm je de tas voor en blijft de cappuccino langer op temperatuur.
 2. Verwarm een beetje melk (2/3 van de grootte van je koffietas) in een pan tot het bijna kookt.
 3. Gebruik een melkschuimer om de melk op te schuimen.
 4. Is je melkschuim voldoende opgeschuimd? Laat dan een espresso of sterke koffie in je voorverwarmde tas lopen.
 5. Zorg voor een mooie laag schuim op je melk. Giet hem vervolgens in de koffietas.
 6. Gebruik een lepel om het schuim vanuit de pan in de cappuccino te brengen.
 7. Zoet de koffie naar smaak en serveer

TIP: wil je een extraatje toevoegen aan je cappuccino? Ik gebruik zelf graag een snuifje kaneel. Dit voeg ik toe aan de voorverwarmde tas, voordat ik er de espresso aan toevoeg. Je kan dit trouwens ook met een ander ingrediënt doen, zoals een snuifje vanille of zelfs chocolade!

Latte Macchiato

Ken je het verschil tussen een Latte Macchiato en een Cappuccino? Ze bestaan uit dezelfde ingrediënten en lijken sterk op elkaar. Is er eigenlijk wel een verschil?

Ja, dat is er zeker! Bij een cappuccino giet je melk en melkschuim in een kop espresso. Omdat de melk meteen naar de bodem zakt, wordt deze gemend met de espresso.

Bij Latte Macchiato giet je de espresso op de melk. De ingrediënten gaan dus in een andere volgorde in je tas en dat maakt een groot verschil: omdat melk het zwaarst is, blijft bij een latte de espresso op de melk liggen. Ze worden dus niet gemend zoals bij een cappuccino.

Nu je het verschil tussen de twee kent, ben je klaar om zelf een échte Latte Macchiato te maken:

 1. Verwarm een beetje melk (net genoeg om je tas te vullen). Blijf verwarmen tot het bijna haar kookpunt heeft bereikt.
 2. Gebruik een melkschuimer en schuim de melk op.
 3. Giet de opgeschuimde melk in je tas.
 4. Giet (voorzichtig) een shotje espresso over het melkschuim heen. Heb je een extra caffeïneboost nodig? Dan kan je ook voor twee shotjes gaan.

TIP: je kan verschillende zoetigheden op je latte strooien. Zelf durf ik al eens wat stukjes chocolade op het einde toevoegen. Met stukjes speculaas is het ook héél lekker. Dan krijg je een specu-latte 😉

Wil je weten hoe je precies je shotje espresso moet toevoegen aan het melkschuim? Dan kan deze video je vast helpen:

Amaretto Koffie

Als Italiaan houd ik van het warme weer, zonnige terrasjes en een goed glas vino blanco. Maar stiekem tel ik elke zomer ook af naar de winter, wanneer ik met een kopje Amaretto-Koffie voor mijn open haard kan zitten 🤗

Ik deel met jullie graag het recept dat mij iedere winter warm houdt:

 1. Verwarm 40ml amaretto met een koffielepel rietsuiker. Zowel de rietsuiker als ’40ml’ zijn optioneel 😉
 2. Zet een tas koffie. Zelf kies ik altijd voor een tas sterke koffie van ongeveer 120 ml.
 3. Doe de amaretto bij de koffie.
 4. Werk af met een toefje slagroom.

TIP: wil je het écht helemaal afwerken? Strooi dan nog een snuifje vierkruidenpoeder over de slagroom.

 

Op je gezondheid!

Geniet van een heerlijke tas Italiaanse koffie. En doe zoals ons: drink hem niet haastig in één slok op, maar neem de tijd om ervan te genieten 😋

Saluti e a presto!

Mis geen enkele update:

Categorieën

Bestellen

Start typing and press Enter to search

Uw bestelling

Geen producten in de winkelwagen.