Waarom vieren we Valentijn? – Napoli Streetfood

Op 14 februari vieren we wereldwijd Valentijn. Over de oorsprong van deze ‘Dag der Geliefden’ doen verschillende legendes de ronde. In de meeste gevallen wordt het ontstaan toegeschreven aan het oude Rome. Als échte Italiaan wil ik deze legendes dan ook eens onder de loep leggen. Ga je mee op ontdekking?

Loterij

De loterij van Juno, ofwel de voorloper op de gearrangeerde huwelijken.

Godin Juno was de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk.

Op 14 februari vierde men in het oude Rome de ‘dag van Godin Juno’. Op deze dag werden Romeinse jongens en meisjes door middel van een loting aan elkaar gekoppeld.

Dit is de voorloper van de dag die we nu kennen als ‘Valentijn’. Gelukkig hebben we de loterij achterwege gelaten. Of zou jij het misschien wel spannend vinden? 😉

Feest van liefde en vruchtbaarheid

Een andere legende vertelt het verhaal van een groot feest dat jaarlijks op 14 februari in Rome werd gevierd. 

De Romeinse party people trokken naar de legendarische grotten waar Romulus en Remus werden opgevoed door een wolvin. Dat verhaal ken je vast wel! Deze dag stond in teken van liefde en vruchtbaarheid en wordt daarom ook gezien als de voorloper op Valentijn.

Nadat ze de grot hadden bezocht, vond er nog een heuse afterparty plaats. Hier werden de namen van jonge, ongehuwde vrouwen in een kom gegooid en mochten de ongehuwde casanova’s er één voor één een naam uittrekken. De naam die je uit de kom trok, werd dan de vrouw van je leven. Spannend!

Het gezegde ‘A San Valentino ogni Valentino sceglie la sua Valentine‘ is hier allicht ook ontstaan. Het betekent ‘op Valentijnsdag kiest elke Valentino zijn Valentina’. 

Zou jij hebben deelgenomen aan deze Romeinse voorloper van ‘Blind Getrouwd?’ 😜 

De Heilige Valentijn

Het meest bekende verhaal over Valentijn is ook het meest tragische. Het begon allemaal in de 4e eeuw voor Christus.

De heidense Romeinen hielden jaarlijks een feest voor Lupercus, een oude godheid die wordt ingeroepen om de vruchtbaarheid te beschermen.

De namen van mannen en vrouwen werden wederom in een urn gedaan en willekeurig getrokken. Het lot bepaalde dus ook hier wie man en vrouw werd (wat hadden die Romeinen toch met willekeurig koppeltjes vormen?).

Enkele eeuwen later besloot de Kerk dat het welletjes was geweest met dit verderfelijke koppel-gedrag. Ze zochten naar een alternatief en kwamen op het idee om een ‘Heilige der Verliefden’ aan te duiden. Bisschop Valentino bleek de ideale kandidaat.

Valentino werd vermoord door keizer Claudius, die het niet koon verdragen dat Claudius Christen was. Toen Valentino hem probeerde bekeren, besloot Claudius om Valentino te veroordelen tot de dood. 

In afwachting van zijn doodstraf werd Valentino in de gevangenis verliefd op de blinde dochter van een cipier. Door zijn zoen genas hij haar van haar blindheid. Op 14 februari werd Valentino vermoord. 

De ochtend voordat het gebeurde, stuurde hij de de dochter van de cipier nog een laatste briefje, ondertekend met ‘Tuo Valentino‘, ‘Jouw Valentijn’. ❤️

 

Valentijnsdag in Terni: geen commercieel gebeuren

In de geboortestad van de heilige Valentino is Valentijn geen commercieel feest. Hier wordt La Festa di San Valentino de hele maand februari gevierd. De stad bruist van de feestelijkheden: tentoonstellingen, vuurwerkshows, openluchtconcerten, prachtige opera’s en zelfs speciale kerkdiensten. Alles staat natuurlijk in teken van de liefde.

Een tip voor alle romantische zielen: in de basiliek van San Valentino kan je een speciale ceremonie aanvragen voor alle zilveren (25 jaar), gouden (50 jaar) of diamanten (60 jaar huwelijken). In de échte stad van de liefde scoor je daar zeker punten mee. 😍

En wat als je single bent?

Ben je vrijgezel? Dan krijg je in Italië na Valentijn je eigen feestdag: San Faustino. Een dag om de vrijheid te vieren en, wie weet, misschien tijdens het vieren je ware liefde tegen te komen!

 

Valentijn bij Napoli Streetfood

Van al die verhalen over liefde krijgen we het warm bij Napoli Streetfood.

Daarom hebben we ook elk jaar een speciaal Valentijnsmenu. De idéale manier om Valentijn te vieren in het comfort van je eigen huis. 🥰 

 

Saluti e a presto!

Mis geen enkele update:

Categorieën

Bestellen

Start typing and press Enter to search

Uw bestelling
Geen producten in je winkelwagen.