5 dingen die je moet weten over een gezonde (Italiaanse) levensstijl

We hebben elkaar vorige week allemaal een goede gezondheid gewenst voor het nieuwe jaar. Velen hebben “gezonder leven en eten” ook toegevoegd aan het lijstje van voornemens voor 2021 (net zoals in 2020, en het jaar daarvoor,…). Maar dat voornemen is niet gemakkelijk om een heel jaar vol te houden. Daarom deel ik met jullie vijf bewezen methoden uit de gezonde Italiaanse levensstijl die het makkelijk en leuk maken om beter te leven!

1. Doe het even rustig aan

Als je aan Italië denkt, dan denk je vast aan lange zomers, zachte winters en gezellige straten waar jong en oud zich in de schaduw voor hun voordeur nestelt.

Natuurlijk doen wij (Italianen) meer dan stil zitten, maar we hebben geleerd om in harmonie met het klimaat te leven. Is het te warm om te werken? Dan leggen we het werk even opzij totdat de temperatuur weer gedaald is.  

Regelmatig in rust te leven en je lichaam en geest niet voortdurend onder druk te zetten, is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. En ook al zullen we hier in België niet snel het werk neerleggen door hoge temperaturen, toch kunnen we nog enkele dingen leren over het af en toe “rustig aan doen”.

2. Maak een wandeling

Wist je dat de gemiddelde Napolitaan 6 kilometer per dag wandelt? In Sardinië gaan ze zelf nog een stap verder (letterlijk). Daar wandelt de gemiddelde inwoner 8 tot 10 kilometer per dag.

In België is het echter voor veel mensen moeilijk om een half uur per dag te bewegen. 

En natuurlijk begrijp ik dat een wandeling hier niet hetzelfde is als door de pittoreske straatjes van Napels of een wandeling langs de kust van Sardinië. Maar er zijn ook hier heel wat mooie plekjes die écht de moeite waard zijn.

3. Drink rode wijn

Neen, alcohol is niet gezond. Daar zijn wetenschappen en vinologen het over eens. Maar er zit toch een kleine twist in het verhaal…

Als je rode wijn met mate drinkt (liefst niet meer dan een paar keer per week), verhoogt je HDL-cholesterol, die aderverkalking tegengaat. Ten tweede remt het de aanmaak van bloedplaatjes af en vermindert het samenklontering.

Zolang je het dus in mate gebruikt, kan rode wijn een positief effect hebben op je hart en bloedvaten. Maar ga dit nu niet als excuus zien om een flesje per dag naar binnen te spelen! Geniet met mate. Salute! 🍷

 

4. Gebruik natuurlijke oliën

Bakken en braden met vetstoffen? Bah! Je weet ondertussen vast wel dat een échte Italiaan olijfolie verkiest. Olijfolie bestaat voor 70% uit onverzadigde vetzuren en heeft bovendien een hoog gehalte aan vitamine E. 

Het is dus een gezond alternatief voor bakboter en verlaagt zowel je cholesterol als het risico op hart- en vaatziekten. (Je kan misschien een maaltijd met olijfolie combineren met een rood glas wijn voor een extra goede gezondheid 😉).

5. Eet meer groenten dan vlees

Italiaanse gerechten bevatten doorgaans meer groenten dan vlees. Onze soepen en salades zijn gevuld met verse, onbewerkte groenten. Ook in de hoofdschotels vind je ze in grote hoeveelheden terug.

Deze groenten zorgen niet (alleen) voor een prachtig kleurenspel op je bord waar menig Italiaanse grootmoeder nog veel likes mee zou scoren op Instagram. Het zorgt ook voor een gevarieerd aanbod aan vitamines die je lichaam dagelijks nodig heeft. 

Natuurlijk kruiden we onze gerechten goed af. Zo komt elk ingrediënt tot zijn volste recht en smaakt het geheel overheerlijk.

BONUS

Sommige dagen wil je je gewoon voor de tv nestelen, Netflix opzetten en je favoriete serie bingewatchen terwijl je je volpropt met comfort food. I get that!

Maar dat kan je natuurlijk niet elke dag doen. Een van de belangrijkste elementen uit de Italiaanse keuken is de portie: niet te groot, niet te klein. Je hoeft je niet “helemaal vol” te voelen na het eten. Het moet vooral gesmaakt hebben en geeft je energie om de rest van de dag met een goed humeur en volle moed verder te gaan. Er zijn nog tal van andere redenen waarom je de Italiaanse keuken en levensstijl een kans moet geven. 

Maar voor nu zullen we het bij deze top 5 houden.

Saluti e a presto!

Mis geen enkele update:

Categorieën

Bestellen

Start typing and press Enter to search

Uw bestelling
Geen producten in je winkelwagen.