Waarom je écht Italiaans eten eens moet proberen

Het is 7u ‘s ochtends. De wekker is net afgelopen en je sloffelt traag naar beneden. Dat slaperige gevoel zal zo over zijn, want het kopje Espresso staat al op jou te wachten. Het aroma van van deze heerlijk traditionele Italiaanse koffie verspreid zich over de keuken. Je denkt na over wat je vanavond wilt eten. Liefst iets gemakkelijks. Spaghetti Bolognese? Of misschien wel een pizza? De Italiaanse cucina verovert de wereld. Maar wat maakt haar nu zoveel beter dan de andere wereldkeukens?

Eten is een belevenis

Voor een echte Italiaan is elk avondmaal een feest. Beeld het je in: je schuift aan tafel met het hele gezin en enkele familieleden die bij jou op bezoek zijn. La nonna (de oma) staat in de keuken en bereid een maaltijd voor waarvan ze het recept nog van haar nonna heeft gekregen. Vervolgens wordt er twee uur lang gegeten, gebabbeld, gelachen en een goed glas Italiaanse wijn gedronken.


Het lijkt een beetje op ons kerstfeest, maar dan elke dag. La famiglia is heel belangrijk in Italië. Het avondmaal is een uitgelezen moment om even bij te praten. Dat maakt van elk diner een moment om naar uit te kijken. Een schril contrast met een opwarmmaaltijd voor de televisie eten, vind je ook niet? 😉

Less is more

De kunst van de Italiaanse keuken zit hem in de eenvoud. Italianen weten hoe ze het meeste uit een product kunnen halen. Daarom slagen ze erin om met slechts een paar producten de lekkerste maaltijden voor te schotelen. Elk ingrediënt wordt respectvol behandeld.

 

Ga je binnenkort eens bij een échte Italiaan eten (bestellen)? Sluit dan je ogen bij de eerste hap en zet je smaakpapillen aan het werk. Proef hoe elk ingrediënt tot haar recht komt. Een héérlijke ervaring.

Italiaans eten is gezond

Neen, we hebben het hier niet over een kilo pasta met veel vlees of een ‘meatlover pizza’ met vijf verschillende stukken vlees. Het lijkt wel alsof de interpretatie van de Italiaanse keuken een beetje lost in translation is gegaan toen ze de rest van de wereld veroverde.

 

Zoals je ondertussen al weet, gebruiken Italianen niet veel verschillende ingrediënten in hun maaltijd. Ze kennen de kunst van less is more. De ingrediënten die worden gebruikt, zijn wel vers en onbewerkt. Dat wil dus zeggen: weinig tot geen toegevoegde suikers of bewaarmiddelen.

 

Ook gebruikt de doorsnee Italiaanse chef veel meer groenten. Op een stukje Italiaanse pizza vind je vaak meer groenten dan op een hele pizza in ons land. Ook de soepen, salades en pasta’s zitten boordevol zitten er vol van.

 

Het vlees in de Italiaanse cucina is vaak gezonder dan bij ons. Zo vind je veel mager en onbewerkt vlees terug in hun gerechten. En natuurlijk gebruikt een échte Italiaan ook olijfolie en geen bakboter.

Gun jezelf een avondje vakantie

Je hebt een drukke werkdag achter de rug. Normaal gezien heb je die twee weken vakantie naar een zomers paradijs om naar uit te kijken. Maar de kans dat je dit jaar (of volgend jaar) terug op vakantie mag gaan, is momenteel redelijk klein. Dus: een lange werkdag en geen vakantie in het vooruitzicht? Dat is rampzalig! Of toch niet…

 

Zet een pot water op het vuur, gooi er spaghetti in en maak ondertussen een verse Napolitaanse saus. Kies bij voorkeur voor verse ingrediënten, zoals een échte Italiaan! Heb je geen zin om te koken? Dan is bestelling bij een échte Italiaan nét zo goed 😊

 

Zet je vervolgens met je familie aan tafel, giet een heerlijk glas Italiaanse wijn in en zet een leuke achtergrondmuziek op om je helemaal in de sfeer te brengen (hieronder vind je enkele links naar leuke playlists). Ook al ben je niet op vakantie, je waant je toch een beetje in la bella Italia. Net wat je nodig had om even tot rust te komen.

 

Beter lunchen

Neem je ‘s middags een boterham met beleg mee naar het werk? Probeer dat dan niet in Italië te doen. Je zal met een afkeurend oog worden bekeken.

 

Zoals je ondertussen wel weet, is eten écht super belangrijk voor een Italiaan. Daarom zie je vaak dat Italiaanse werkgevers hun medewerkers een lange middagpauze geven, zodat ze in een nabije Trattoria een heerlijke lunchpauze kunnen nemen.

 

Hier kom je even tot rust, geniet je van een gezonde pasta, salade of bruschetta en praat je bij met je collega’s. Nadien zijn de batterijen weer opgeladen voor de namiddag. Een heel verschil met onze lunchpauze van een half uur, waar we snel wat boterhammen met beleg naar binnen spelen.

Italiaans ijs is het beste ijs ter wereld

Dat Italianen een trots volk zijn, weet je misschien al. Maar weet je wat écht een Italiaanse trots is? Ijs. Ga maar na, nergens in de wereld vind je beter ijs van in Italië. Ben je zelf al eens in Italië geweest of ken je iemand die er is geweest? Dan zal je dit kunnen bevestigen.

 

In het doorsnee Italiaans ijssalon vind je meer smaken dan alle ijssalons in ons land opgeteld. Vandaag hebben we ook bij ons verschillende varianten, zoals Kinder Bueno ijs of Chocolate Chip Cookie, maar deze zijn veelal geïnspireerd op de Amerikaanse ijscultuur. Ben je een echte ijsjesliefhebber? Dan moet je de Italiaanse smaken ook een kans geven. Je zal niet teleurgesteld zijn!

Italiaans eten maakt gelukkig

Een goed glas wijn, een heerlijk voorgerecht met verse groenten, een soepje volgens het recept van la mamma, een pasta volgens het eeuwenoude recept van la nonna en een tiramisu om af te sluiten. Zo ziet de avond van een échte Italiaan eruit.

 

Je weet het misschien al, maar onze voeding heeft ook een impact op hoe we ons vanbinnen voelen. Gezond eten maakt ook écht gelukkig. Combineer een gezonde maaltijd met een gezellige babbel met de hele familie en je batterijen zijn weer opgeladen om er de volgende dag terug vol moed in te vliegen.

Italianen worden gemiddeld ouder dan de doorsnee Belg of Nederlander. Als je beide levensstijlen bekijkt, heb ik toch zo’n klein vermoeden hoe dat komt 😉 

 

Geef jij de Italiaanse levensstijl binnenkort ook eens een kans? Ik hoop van wel! Ik kan je in ieder geval al op weg zetten met een van mijn heerlijke recepten 😋

Saluti e a presto!

Mis geen enkele update:

Categorieën

Bestellen

Start typing and press Enter to search

Uw bestelling

Geen producten in de winkelwagen.