fbpx

Recept voor heerlijke struffoli – Napoli Streetfood

Toen ik als jong Italiaans meisje voor het eerst op een Vlaamse kermis kwam, maakte ik kennis met smoutebollen. Mijn ouders herinneren zich nog steeds de blik op mijn ogen toen de verkoper me een zak aanreikte die bijna twee keer zo groot was als mijn hoofd. Zalig! Het deed me ook een beetje terugdenken aan Napels en de Struffoli die nonna elk jaar voor Kerstmis maakte. Ik deel met jullie graag het recept dat al eeuwen in onze familie meegaat.

Wat is struffoli?

Struffoli is een traditioneels Italiaans gerecht dat je, naast de bekende panettone, op elke Italiaanse tafel terugvindt. Het zijn gefrituurde deegballetjes. Ze lijken een beetje op de Belgische smoutebollen. Alleen voegen we in Italië nog wat ingrediënten toe aan het deeg.

Mijn grootmoeder goot altijd een flinke scheut honing over de balletjes voordat ze geserveerd werden. En om het deeg nog wat extra smaak te geven, voegde ze er nog gesuikerde amandelen en gehakte noten aan toe. Maar niet iedereen in de familie was verzot op noten, dus sommige balletjes werden versierd met gekonfijt fruit. En voor de bambini zijn er zelfs balletjes met gekleurde hagelslag.

Je kan de struffoli dus maken hoe jij hem het liefste hebt!

Benodigdheden

  • 500 gram bloem
  • 3 eieren
  • 50 gram boter
  • Geraspte citroen- of sinaasappelschil
  • Snuifje zout
  • 1 zakje vanillesuiker of kristalsuiker
  • 250 gram honing
  • Zonnebloemolie
  • Gekonfijt fruit (naar keuze) of een notenmix (naar keuze, maar ik kan gesuikerde amandelen aanraden)
  • Indien gewenst: anijsolie (naar keuze, best niet meer dan een laagje in een beker)

Bereiding

  1. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje
  2. Breek de eieren boven het kuiltje. Rasp ook de citroen of sinaasappel boven het kuiltje. Voeg het zout en het zakje vanillesuiker of een theelepel kristalsuiker toe aan het kuiltje. Indien gewenst, voeg je ook de anijsolie nog toe, ook in het kuiltje.
  3. Kneed het deeg stevig door elkaar totdat het niet meer aan je handen plakt.
  4. Neem steeds een klein beetje van het deeg en rol dit tot kleine balletjes (ongeveer 0,5cm doorsnede).
  5. Voeg de zonnebloemolie toe aan een friteuse en laat warm worden. Frituur vervolgens de balletjes totdat ze lichtbruin zijn geworden. Laat uitlekken op bakpapier of keukenpapier.
  6. Verwarm 250 gram honing in een pan totdat het zo dun is als water. Haal de pan vervolgens van het vuur.
  7. Meng een handenvol balletjes in de honing. Gebruik een lepel om de balletjes door de honing te roeren zodat alle kanten met honing bedekt zijn.
  8. Decoreer de nog warme balletjes met gekonfijt fruit of noten.
  9. Doe dit met alle balletjes. Stapel ze nadien op elkaar en overgiet met de resterende honing.
  10. Laat even afkoelen en dien op. Neem er wel een paar servetten bij, want je zult kleverige vingers krijgen 😉

Laat je inspireren

Wil je een échte Italiaan aan het werk zien met een struffoli-recept? Dan moet je deze video bekijken!

Saluti e a presto!

Mis geen enkele update:

Categorieën

Bestellen

Start typing and press Enter to search

Uw bestelling

Geen producten in je winkelmand.